National Institute of Sport, Performance and Expertise, Sport Center

Paris (75)

Sport, 2009

Inside the Bois de Vincennes, the Sports Center complies with a logic of compactness: the different disciplines (gymnastics, fencing, wrestling, taekwondo, fitness, spa) are federated by a common roof and facade which evenly wrap up the training halls, common spaces and an indoor connecting street.

 

The hall ceiling consists of wooden structural cavities on a 6×6m, fitted with lighting and climate control. The outside skin is a wood pleat lifted in its lower part to accommodate the emergency stairs. This skin contains the light-dimming systems and its thickness integrates the other technical constrains such as acoustics.

The naturally ventilated clapboard and the pleated surfaces soften the progressive fading due to bad weather and orientations.
Ripples or managed aging The naturally ventilated clapboard and the pleated surfaces soften the progressive fading due to bad weather and orientations.
Inside stairs nestle behind the wooden mantilla around the building and free up large volumes for the gyms. In its thickness, the skin contains the light-dimming systems, offers outwards views and integrates acoustics.
'Double skin' Inside stairs nestle behind the wooden mantilla around the building and free up large volumes for the gyms. In its thickness, the skin contains the light-dimming systems, offers outwards views and integrates acoustics.
This volume houses distributional stairs, common spaces and offers view points on the sports areas.
Indoor street This volume houses distributional stairs, common spaces and offers view points on the sports areas.
An indoor-outdoor wood expands evenly around the building and provides the athletes with privacy.
The cocoon façade An indoor-outdoor wood expands evenly around the building and provides the athletes with privacy.
Each structural cavity's center is occupied by a roof window around which lightings are inserted, while radiant panels are used for the heating system.
Technical and aesthetic Each structural cavity's center is occupied by a roof window around which lightings are inserted, while radiant panels are used for the heating system.
Technical and aesthetic
Façade and framework conform to the standard volumes of the different gyms, according to a common vocabulary.
Variations Façade and framework conform to the standard volumes of the different gyms, according to a common vocabulary.
Variations
Variations
Variations
Location
Paris

Project owner
Ministry of the Youth, Sports and the Clubs and Societies

Programm
Creation of a new sports pole grouping 4 disciplines. Development of the outer spaces among which the sports grounds

Surface
30ha among which 12 500m²

Amount of the works
23,6M€ HT and 1,5M€ HT outer spaces

Dates  
2005-2009

Mission
Complete

Partner
Leclercq Associés
BVL Architect
Agency TER
Ingerop
Calvi
Pénicau
Équipe
Paul Laigle (directeur de projet), Cécille Miossec (chef de projet), Benoît Fetter

Photographies
Cyrille Weiner, Eric Lion, Pascal Aimar

Location
Paris

Project owner
Ministry of the Youth, Sports and the Clubs and Societies

Programm
Creation of a new sports pole grouping 4 disciplines. Development of the outer spaces among which the sports grounds

Surface
30ha among which 12 500m²

Amount of the works
23,6M€ HT and 1,5M€ HT outer spaces

Dates  
2005-2009

Mission
Complete

Partner
Leclercq Associés
BVL Architect
Agency TER
Ingerop
Calvi
Pénicau
Équipe
Paul Laigle (directeur de projet), Cécille Miossec (chef de projet), Benoît Fetter

Photographies
Cyrille Weiner, Eric Lion, Pascal Aimar